[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Në Boras të Suedisë u mbajt akademi për nder të 108 vjetorit të lindjes së Poetit të mjerimitSokol Demaku – Në kuadër të kremtimit të 108 vjetorit të lindjes së poetit të mjerimit, poetit të ”Dhimbjes
krenare”, poetit që sfidoj kohën dhe pushtetin e kohës për një të ardhme më të ndritshme të
popullit shqiptar anëtar të QKSH ”Migjeni” në Borås të Suedisë organizuan në Akademi
solemni me këtë rast në të cilën morën pjesë, poetë, shkrimtarë, mësues, njohës të vepres dhe
jetës së Migjenit si dhe miq suedez të QKSH ”Migjeni” nga qyteti Borås, e cila u mbajt në
lokalet e Bibliotekës së qytetit Borås sot në datë 12 tetor 2019.
Akademi e hapi anëtari i kryesisë së kësaj Qendre Hamit Gurguri, për të vazhduar më pastaj
me punën e akademisë nga poeti, mësuesi dhe shkrimtari i njohur shqiptar me banim në Suedi
Rizah Sheqiri.
Që në fillim u prezentua një Dokumentar mbi jetën dhe familjen e poeti të mjerimit Migjeni e
për të vazhduar me fjalën e rastit të shkrimtarit dhe mësusit në pension Fetah Bahtiri ”Migjeni
poet dhe mësues”, me fjalëne rastit të Bahtir Latifit mbi jetën e Migjenit prej intelektuali, të
Rizah Sheqirit ”Migjeni poeti i dhimbjes krenare” që beri dhe pati ndikim në krijimtarin
letrare të vet Rizahit siq thotë ai vet, e për të përfundua me preznetimet me ate të poetit,
shkrimtarit dhe përkthyesit Hamit Gurguri i cili u ndal në vepren e Migjenit prezentua në
letersinë suedeze nga autor suedez por edhe shqiptar në ditët e sotme. Por siq e ceku Hamiti
falenderimi i shkon mikut të shqiptare dhe përkthyesit eminent të letërsisë shqipe në ate
suedeze Ullmar Qvick, për punën e palodhshme që ka berë që Migjeni të lexohet edhe në
gjuhën suedeze që nga vitet 70-ta, ku për herë të parë u përkthya novela shumë e njohur e
Migjenit ”Luli i vocër” nga Ullmar e për të vazhdua nga i njejti edhe me perkthimine ”Këngës
së rinisë”, ”Poemës së mjerimit” si dhe nga autor të sotëm të novelave dhe poezive tjera të
Migjenit.
Po me ketë rast u bë edhe promovimi i broshurës me titull ”Lärarnas röst”, ”Zëri i mësusit”
përmbledhë, sistemua dhe botua nga Qendra Kulturore Shqiptare ”Migjeni” në Borås, e cila
fletushë u shpernda falas për të panishmit dhe u është dergua shumë bibliotekaven ë qytete të
ndryshme në Suedi, në menyrë që të jetë e pranishme dhe përdoshme për lexim.
Për të pranishmit në këtë Akademi kushtuar poetit emrine të cilit e mban Qendra Kulturore
Shqipatre ne Borås, poet me renome në letersin shqipe me banim në suedi lexuan vargjet e
tyre që për tematike kanë qeshtjet sociale dhe ekonomike po edhe ne ditete e aotme e që është
një vazhdimësi e tematikës që poeti i mjerimit e preku me aq shumë sukses në krijimatarine e
tij. Punimet e tyre para të pranishmëve lexuan: Fetah Bahtiri, Anxhela Ziso, Adem Pllavci,
Besnik PalNikaj, Rizah Sheqiri, Bahtir Latifi dhe Hamit Gurguri.
Akademia përfundoj me një një falenderim nga organizatori për pjesëmarresit me theks te
posaqem për miqt suedez të pranishëm në ketë Akademi dhe me nje dreke solemne për të
gjithë.

Menu Title