[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Rrëfimet e lehonave në lidhje me “Depresioni Post-Natal”Termi “depresion i paslindjes”  ka të bëjë me gjendjet depresive që ndodhin në periudhën pas lindjes. Këto mund të ndodhin pas çilësdo lindje, jo vetëm pas së parës. Madje depresioni mund të shfaqet edhe pas një aborti  spontan ose ndërprerjeje te shtatzënise. Ajo mund të zhvillohet brenda gjashtë javëve të para të lindjes, por shpesh nuk është e dukshme deri në rreth gjashtë muaj. Gratë nga të gjitha grupmoshat mund të preken, por nënat adoleshente janë veçanërisht në rrezik, shkruan Botapress.info

Kosova përballet me këto raste të depresionit post-natal shumë ani pse nuk ka shifra nga ana e institucioneve, në QKUK kemi pasur disa raste kur nënat lehona kanë pasuar kriza të ndryshme dhe po ashtu duke e dëmtuar vehtën dhe fëmijën, shkruan Botapress.info

Gazeta Botapress ka kontaktuar dhe ka marrur rrëfimin e dy lehonave që kanë kaluar në për këtë gjëndje të depresionit pas lindjës u quajtur depresioni post-natal.

‘Tërë koha më shkon duke qarë. Nuk mund të bëjë asgjë, kam shumë punë që më duhet t’i kryej. Ndjej se kam dështuar plotësisht si nënë.Më duket se nuk mund të vendosi për asnjë gjë. Mendja ime është e turbulluar me mendime të ngatërruara dhe i bërtas çdokujt çdoherë. Me duhet të jem e lumtur, por unë ndjehem shumë keq. Foshnja qanë vazhdimisht e unë nuk mund ta rehatoj. Ndjehem që kam dështuar por edhe e zemëruar. Është faji im, nuk është faji i foshnjes. Ndjehem se kam humbur plotësisht vetëbesimin. Dukem shumë keq dhe ndjehem keq.” Kështu ka rrëfyer momentet e saja Edona, e quajtur kështu për shkak të ndjeshmëris së rastit (identitei i saj i plotë i njohur për redaksin e Botapress.info).

Dr. Zamira Bexheti Psikiatre që merret me këto raste ka treguar më teper rreth Depresioni Post-Natal,

Simptomet kryesore të depresionit post-natal janë: Një ndjenjë e vazhdueshme e trishtim dhe humor të ulët. Humbje e interesit në botën rreth jush dhe nuk shijuar gjëra që përdoren për të dhënë kënaqësi.Mungesa e energjisë dhe të ndjeheni të lodhur gjithë kohën (lodhje).

Disa gra nuk e njohin a kanë depresion pas lindjes, ose ata zgjedhin të injorojnë simptomat e tyre, sepse ata janë të frikësuar qe mos jene imazh i  një nëne të keqe.Është shumë e rëndësishme për të kuptuar se depresioni postnatal është një sëmundje. Në qoftë se ju keni atë, nuk do të thotë që ju nuk doni ose kujdesen për fëmijën tuaj.Depresioni postnatal është një gjendje e përkohshme që  mund të shërohet, shkruan Botapress.

Çili është shkaku i depresionit post-natal ?

Nuk ka një shkak të vetëm dhe të përçaktuar qartë për depresionin e paslindjes. Me sa duket ndikojnë si faktorët fizikë ashtu edhe ata emoçionalë. Një nga faktorët fizikë mund të jetë se gjatë 24 deri 48 orëve të para pas lindjes, niveli i estrogjenit dhe i progresteronit bie shumë, dhe është më i ulët sesa para ngjizjes. Kjo gjë sjell një ndryshim të menjëhershëm në gjendjen fiziologjike të trupit. Ky ndryshim mund të shkaktojë depresion në një mënyrë që është shumë e ngjashme me mënyrën se si krijohen luhatjet e humorit dhe gjendja e açaruar para menstruaçioneve. Edhe sasia e hormoneve që prodhon gjëndra tiroide mund të bjerë pas lindjes së fëmijës. Kjo mund të sjellë si pasojë simptoma që ngjajnë me depresionin. Për këto arsye kërkuesit e quajnë depresionin e paslindjes një «çrregullim biokimik dhe hormonal».

Kriteret e nevojshme për diagnozën e depresionit pas lindjes janë të njëjta me ato që kërkohen për të bërë një diagnozë të jo-lindjes depresioni lidhur madh apo depresioni të vogla. Kriteret përfshijnë të paktën pesë nga nëntë simptomat e mëposhtme, brenda një periudhe dy-javore

Rasti tjetër është një nënë që rrëfen gjithçka në të cilën ka kaluar:

V.E Një 36 vjeçare nënë e një djali, nënë për herë të parë emri i së cilës është i njohur për redaksin e Botapress-it, shpjegon në lidhje me atë që ka perjetuar pas lindjës së foshnjës së saj duke kaluar nga stresi në depresion depresioni post-natal, ky është rrefimi i V.E i dhënë për Gazeten Botapress.info

“ Kur kam mbetur shtatzënë isha shumë e lumtur dhe doja shumë faktin se po u bëhësha nënë, por ne mujin e tetë ndryshoi shumë çka në gjëndjen emoçionale timen, fillova të kem stres për shkak të pa punësisë se si do ta rris këtë fëmijë, si do ja sigurojë kushtet, fillova të kemë mllef dhe atë çdo ditë, u ndjesha e lodhur e pa dëshiruar për rrethin dhe në mujin e nëntë nuk e kisha dëshiren e madhe që po vinte në jetë djali, kur linda kisha shumë stres, puna e pampersave, qumshtit pasi unë nuk kisha gji dhënje, dhe kështu kalova në krizë duke bërtitur e shumë çka pasi nuk e njihja as vetën, pas 2 jave kam shkuar të një psikiatër me ka dhënë disa qetësues dhe pas 2 muajsh jam shëruar dhe e kam kaluar atë krizë, është diçka e tmerrshme dhe nëse nuk shërohet me kohë mund të jetë e dëmshme që ti kushtojë me jetë edhe nënës por edhe fëmijës” , tha për Botapress

Ndërsa në lidhje me gjithë këtë e shpjegon Dr. Zamira Bexheti Psikiatre :

Shenjat sipas Psikiatres për Gazeten Botapress:

– Humbje e interesit apo kënaqësi në aktivitetet

– Pesha humbje apo ulur oreksin

– Ndryshimet në modelet e gjumit

– Ndjenja e nervozizëm

– Humbja e energjisë

– Ndjenja e fajit apo pavlefshmëri

– Humbja e përqendrimit apo rritjes pavendosmërisë

Çka duhët bërë për parandalimin e depresionit pas lindjes?

Ju duhet të tregoni mjekun tuaj nëse ju keni pasur depresion pas lindjes në të kaluarën dhe ju jeni shtatzënë, ose nëse jeni duke konsideruar të pasur një tjetër fëmijë. Një histori e mëparshme e depresionit post-natal rrit rrezikun e zhvillimit atë përsëri.

Në qoftë se ju mbani mjekun tuaj të informuar, ata do të jenë të vetëdijshëm se depresioni postnatal mund të zhvillohet pas fëmija juaj është i lindur. Kjo do të parandalojë një vonesë në diagnostikimin dhe trajtimin mund të fillojnë më herët. Në fazat e hershme, depresioni postnatal mund të jetë e lehtë të humbasë.

Masat e mëposhtme vetë-ndihmë mund të jetë e dobishme në parandalimin e depresionit pas lindjes:

-Të marrë sa më shumë pushim dhe relaksim të jetë e mundur

-Bëni ushtrime fizike të rregullta.

-Jo periudha të gjata pa ushqim, si nivelet e sheqerit në gjak të ulët mund të bëjnë të ndjeheni shumë më keq.

-Pirja e alkoolit ndalohet , sepse ajo mund të bëjë që ju të ndjeheni më keq.

-Ushqerja  me dietë të shëndetshme të ekuilibruar.

Çka nëse jam e depresionuar sa që nuk mund të lexoj?

Nësejeni të depresionuar me siguri se e keni vështirë të konçentroheni dhe ta lexoni këtë fletushkë. Ndoshta ju duket shumë e gjatë dhe e vështirë? Mos u brengosni ju lutem.Këtu ka mjaft informata, lexoni ngapak disa herë. Nëse e keni vështire të kuptoni, mund të bisedoni për këto me mjekun tuaj të përgjithshëm (GP) apo me infermieren për shëndet (Health Visitor), apo mund ta lexoni kur ndjeheni pak më mirë. Nëse terapisti ju ka dhënë këtë fletushkë ndoshta ata mund të ju ndihmojnë ta kuptoni.

Sidallon depresioni post-natal nga depresioni i zakonshëm?

Simptomete depresionit post-natal janë të njejta si të çdo depresioni. Ato përfshijnë mërzitjen dhe mos interesim në gjërat që zakonisht janë në rregull. I vetmi ndryshim është se këto ndjenja zakonisht fillojnë brenda tre muajve pasë lindjes së foshnjes. Poashtu është e mundur që depresioni post-natal të fillojë më vonë mirëpo, nëse simptomet ia fillojnë një vit më vonë apo më shumë se një vit pasë lindjes ka pak mundësi që të quhet depresion post-natal.

Pasiqë depresioni post-natal është shumë i ngjajshëm me depresionin e zakonshëm, fletushkat tona ‘Depresioni udhëzues për vetë-ndihmë’ dhe ‘Depresioni, fletushkë informative’ mund të jenë të dobishme për ju. Kërkoni këto nga mjeku apo terapisti.

Lajm i mirë është se si çdo lloji tjeter i depresionit, depresioni post-natal është shëruese me tretmane, dhe numer i madh i femrave shërohen plotësisht.

A ka probleme tjera post-natale me të çilat ballafaqohen gratë?

Janë edhe dy gjendje tjera të vështira emoçionale te çilat femrat i përjetojnë pas lindjes së fëmiut.

E para është shumë e zakonshme dhe quhet ‘Baby Blues’. Kjo është lloj i lehtë i depresionit i çili paraqitet në çdo tetë nga dhjetë nëna gjatë ditëve të para të lehonisë. Kur nënat vuajnë nga ‘Baby Blues’ ato ndjehen shumë emoçionale dhe qajnë pa ndonjë shkas të veqantë. Nënat pasë lindjes së foshnjes shpesh ndjejnë ankth, tendosje dhe rraskapitje dhe mund ta kenë problem me gjumë.

Mjekët mendojnë se ndyshimet e papritura në nivelin e hormoneve rreth kohës së lindjes e sjellin ‘Baby Blues’, por mund të jenë shkaqet tjera, si traumat nga vetë lindja dhe shqetësimet që foshnja sjell. Është koha kur ju duhet pushimi i mjaftueshëm për tu forçuar por është koha më e vështirë që mund të pushoni.

‘Baby Blues’ zakonisht zgjat një ose dy ditë dhe zhduket aq shpejt sa vjen. Nuk ka nevojë për brengosje përveq nëse ndjenjat vazhdojnë të keqësohen, në këtë rast mund të jetë fillimi i depresionit post-natal.

Psikozat e Lehonisë si shpjegohet?

Problemi i dytë i çili lajmërohet ndonjëherë te femrat pas lindjes së foshnjes është më pak i zakonshme. Quhet Psikoze e Lehonise. Kjo shfaqet në një nënë nga çdo njëmijë dhe është më serioze se depresioni post-natal. Problemi zakonisht fillon papritur gjatë dy javëve të para të lehonisë,me çrregullim të thellë të gjendjes shpirtërore dhe te sjelljeve. Femrat me Psikozë të Lehonisë mund të bëhen shumë të nevrikosura dhe të hutuara dhe shpesh kanë besime të pazakonshme dhe tronditëse për veten dhe foshnjen e tyre.

Kjo fletushkë nuk i synon femrat me këtë lloj problemi. Atyre ju duhet ndihmë speçialiste nga psikiatri dhe duhet të kërkojnë ndihmë nga mjeku menjëherë. Tretman i zakonshëm për këtë gjendje janë ilaqet dhe qëndrim i shkurtër në repartin për nëna dhe foshnje. Është me rëndësi të mbani në mend se edhe pse Psikozat e Lehonisë mund të jetë gjendje e frikshme dhe e brengosur për nënën dhe familjen e saj, tretmani është shumë efektiv dhe gratë shërohen plotësisht.

Cilat janë simptomet e depresionit post-natal?

Femrat i përshkruajnë një numër të simptomeve, shumë prej tyre janë të përmendura më poshtë. Këto simptome mund të jenë të tejkalueshme në kohën kur foshnjës tuaj i duhet shumë kujdes dhe vëmendje.

Fjaloseni më shpesh, bërtisni, humbni kontrollin

Nëse i keni një numër të këtyre sjelljeve dhe mendimeve më lartë gjatë shumtën e kohës, gjatë dy javëve apo më gjatë, është e mundshme që ju vuani nga një form të depresionit. Nëse këto kanë filluar brenda disa javëve apo muajve qyshse keni lindur foshnjen, atëhere është e mundshme që ju keni ndonjë form të depresionit post-natal.

A duhet të kërkoj ndihmë?

Nëse vuani nga depresioni post-natal është me rëndësi që ta pranoni dhe kërkoni ndihmë. Njerëzit shpesh nuk e njohin depresionin post-natal. Kjo ndodh në kohën kur shumë ndryshime ndodhin dhe nënat shpesh nuk e dinë çka është normal dhe çka pritet. Problemi mund të filloj ngadalë dhe shpesh nënat mendojnë se nuk mund të përballojnë në vend që ta njohin se ato janë duke vuajtur nga depresioni post-natal.

Poashtu, shumë femra me depresion post-natal ndjehen të turpruara dhe i fshehin simptomet e tyre nga të tjerët. Sa më herët aq më mirë është ta dalloni që e keni depresionin post-natal për të marrë hapa për ti ndihmuar vetëvetes dhe për tretmane efektive. Mbajeni në mend depresioni post-natal është shumë i zakonshëm dhe ka mundësi që ndodh në një nga çdo pesë femrave. Kështu që ju lutemi bisedoni dhe kërkoni ndihmë nga anëtarët e familjes tuaj, infermieren e shëndetit apo mjekut.

Kush është e rrezikuar nga depresioni post-natal?

Çdokush që lind fëmijë mund të zhvillon depresionin post-natal. Mirëpo, ekzistojnë disa faktor të çilët do te ndikojnë më shumë. Këto janë:

Nëse keni përjetuar depresion më parë

Nëse lindja e fëmijut ka qenë posaqërisht e vështirë dhe traumatike për ju

Nëse keni probleme me marrëdhenie

Nëse jeni duke përjetuar ngjarje të tjera të vështira në jetën tuaj

Nëse jeni e izoluar nga shoqëria, pa familje dhe shoqëri të çilët mund të ju ndihmojnë

Nëse nëna juaj nuk është afër të ju përkrah dhe ndihmojë

Mirëpo, kjo sdo të thotë se çdokush që i përjeton këto vështërsi do të vuaj nga depresionin post-natal.

Çka e shkakton depresionin post-natal?

Lindja e fëmijës është kohë kur bëhen ndryshime të mëdha. Nënat përjetojnë ndryshime biologjike, fizike, emoçionale dhe soçiale. Mund të ndodhë se depresioni post-natal shkaktohet nga përzierja a tëgjitha ndryshimeve. Edhe ndodhitë tjera të vështira në të njejtën kohë mund të kontribojnë.

Ndryshimet biologjike cilat janë?

Lindja e fëmijës sjell ndyshime të hormoneve në trupin tuaj. Depresioni post-natal mund të jetë i lidhur me këto ndryshime. Por edhe pse kjo mund të jetë shkaku dëshmitë sygjerojnë se hormonet nuk janë shkaktar të vetëm. Rrethanat tuaja individuale dhe soçiale janë poashtu me rëndësi.

Megjithatë, ilaqet kundër depresionit dhe ilaqet e tjera mund të ju ndihmojnë. Bisedoni me mjekun për këto.

Ndryshimet fizike cilat janë?

Lindja e fëmiut është rraskapitëse dhe ndonjëhere mund të shkaktojë probleme fizike p.sh. nëse keni lindur fëmiun me operaçion, dhëmbjet pas operaçionit. Shërimi pas operaçionit nuk është gjithmonë i lehtë. Kujdesi për foshnje e bënë të vështirë që ju të pushoni dhe të fleni sa duhet. Nëse keni fëmijë të tjerë ata mund të reagojnë duke kërkuar nga ju vemendje më të madhe. Kjo mund të ju bëjë më të lodhur.

Ndoshta ju nuk keni oreks të mirë dhe nuk hani sa duhet. Kur kjo ndodh është shumë lehtë të lodheni pa masë. Disa femra poashhtu ndjehen të pa sigurta dhe jo-atraktive përshkak se forma e tyre e trupit ndryshon dhe nuk kanë kohë të kujdesen për veten. Në të njejtën kohë disa femra të çilat vuajnë nga depresioni post-natal kujdesen për veten dhe foshnjen e tyre posaqrisht më shumë për të fshehur ndjenjat e dështimit që ndjejnë për shkak të depresionit. Kjo shkakton më shumë lodhje fizike.

Ndryshimet emocionale cilat janë? 

Femrat shpesh nuk i përjetojnë ndjenjat që i kanë paramenduar kur lindin foshnjen. Kur ato marrin në duar foshnjen e tyre për të parën herë, një numër i madh i tyre nuk ndjenë atë emoçione të nxituar të ‘dashurisë së nënës’. Ato vetëm ndjehen të lodhura dhe pak të shkëputura. Kjo është normale. Disa nëna e duan fëmijën në shikim të parë por disa mësohen ta duan fëmijën gradualisht.

Por kryesorja është që mos të brengoseni apo të zghënjeheni nëse lindja e fëmiut nuk është si e keni paramenduar. Dhe është e vërtet se shumë femra thonë se pas lindjes së fëmiut ndjehen më të emoçionuara kështu që kur gjërat nuk shkojnë mirë atëhere duken shumë më keq se zakonisht.

Ndryshimet sociale cilat janë?

Lindja e fëmiut mund të shkaktojë shumë ndryshime. Nevojat e foshnjes vështërsojnë vazhdoni jetë aktive shoqërore. Poashtu mund të shkaktojë tendosje në marrëdhëniet e prindit sepse është vështirë të kalojnë kohë së bashku si çift.

Për shkak se shumë njerëz nuk jetojnë afër anëtarëve të familjeve të tyre, prindët mund të ndjehen të izoluar dhe nënat nuk kanë ndihmë nga njerëzit e tjerë. Posaqërisht ato të çilat nuk i kanë nënat e tyre afër të ju ndihmojnë gjatë kësaj kohe të vështirë. Edhe ato që kanë familjet afër mund të kenë vështërsi të kërkojnë ndihmë praktike.

Gazetat, revistat dhe programet televizive thonë se të lind fëmijë është përvojë e mrekullueshme por shpesh nuk përmendin pjesët e vështira. Për shkak se çka dëgjojmë nga mediat dhe se çka njerëzit tjerë tregojnë për lindjen e fëmiut, femrat ndonjëherë ndjehen se kjo kohë duhet të jetë e përkryer. Ato mendojnë që çdokush tjetër ia del mbanë të lind fëmiun në mënyrë natyrale dhe lehtë dhe menjëhere bëhet nënë e përkryer. Kjo ndikon të keni vështirë të kërkoni ndihmë, shkruan Botapress.info

Por ky mit për amësinë është larg nga e vërteta për shumë njerëz. Lindja e fëmiut mund të jetë shumë e vështirë dhe të bëheni nënë është rol i ri që mësohet në jetë.

Femrat këto ditë kanë më shumë kërkesa se nënat e të kaluarës. Ato ndoshta janë mësuar të dalin të punojnë dhe tani ndjehen të izoluara në shtëpi dhe i mungon takimi me kolegët e tyre. Por nëse vendosin të kthehen në punë ato mund të ballafaqohen me shumë mundime.

Ndodhitë e vështira jetësore, çka na thuani diçka në lidhje me këtë Për Botapress?

Ne gjithashtu njohim se njerëzit të çilët kanë përjetuar apo perjetojne jete me ndodhi të mundueshme mund të ju shfaqet depresionin post-natal pas lindjes. Për shembull, abortimet spontane në të kaluarën, vdekja e nënës, probleme finançiare, vështërsi me banim. Përfundimisht është me rëndësi të mbani mend se njëra prej shkaqeve më të zakonshme të stresit janë ndryshimet në jetë, dhe asgjë më shumë se lindja e fëmiut nuk e ndryshon jeten, shkruan Botapress.info

Çka mund të ndihmon?

Mos harroni se ndihma ekziston dhe ka mënyra se si ju mund t’i ndihmoni vetës.

Hapat e parë

Pranoni se diçka nuk është në rregull

Bisedoni me partnerin/burrin tuaj ose me ndonjë shok/shoqe apo ndonjë nga anëtarët e familjes për ndjenjat që i përjetoni

Mos harroni se ju do të bëheni më mirë

Bisedoni me mjekun apo infermjeren e shëndetit (Health Visitor)

…dhe tjetër

Siq po e shohim, mund të ketë shumë shkaqe të depresionit post-natal, dhe ka disa tretmane që ju ndihmojnë.

A ndihmojnë ilaqet?

Ilaqet kundër depresionit mund të jenë shumë të dobishme, mirëpo ju ndoshta nuk mund të merrni ilaqe përderisa jeni duke ushqyer foshnjen me gji. Bisedoni me mjekun për këtë. Ilaqet mund të jenë posaqrisht të dobishme nëse jeni duke përjetuar shumë simptome fizike të depresionit, si oreks të dobët, pagjumësi, mungesë të energjisë.

Nëse mjeku juaj ju udhëzon ilaqe kundër depresionit, mos harroni se ato fillojnë të kenë efekt pas dy javësh. Besohet se këto ilaqe zakonisht nuk janë zakon-formuese (adiktive), mirëpo si me çdo ilaq nuk duhet të ndërrpreni për njëhere. Është me rëndësi ta merrni dozën e plotë që zakonisht zgjat 6 muaj. Mjeku juaj do të bisedoj hollësisht me ju për këto çështje nëse mendon se ilaqet do të ju ndihmojnë.

A do të përjetojë efekte të padëshiruara nga ilaqet?

Disa njerëz përjetojnë efekte të padëshiruara si lodhshmëri dhe tharrje të gojës por këto simptome kalojnë pas dy javësh. Ndërkohë konsumoni i madh i ujit dhe thithja e ndonjë ëmbëlsirë mund të ju ndihmojë. Edhe pse këto efekte të padëshiruara mund të jenë jo te këndëshme dobia e ilaqeve e tejkalon këtë. Posaqërisht ndhmojnë me shumë nëse i merrni ilaqe kundër depresionit paralelisht me tretmanet e tjera biseduese për përjetimet tuaja me terapistin. Prap, mjeku do të ju informojë më hollësisht, shkruan Botapress.info

Po tretman tjetër?

Studimet vërtetojnë se terapija konsultuese është tretman shumë efektive për depresionin post-natal. Infermjerja e juaj e shëndetit është përsoni me të çilën mund të bisedoni, ajo mund të ketë trajnim në shkathtësi të konsultimit. Mjeku mund të ju drejtojë te një konsultues në klinikën lokale apo te psikologu, infermjerja psikiatër nga komuniteti. Konsultuesi juaj mund të shqyrtojë me ju çështjet nga e kaluara, të çilat ju mendoni se kanëlidhshmëri me ndjenjat që i përjetoni tani.

Si ta ndihmojë vetën?

Mund te merrni disa hapa praktike të çilat ju bëjnë të ndjeheni më mirë.

Të bisedoni për ndjenjat tuaja është me rëndësi. Ndoshta ju duket vështirë të bisedoni me partnerin/burrin tuaj por nëse i mbani gjërat në vete tërë kohën ai mund të ndjehet i lënë anash. Kjo posaqërisht është e vërtet nëse nuk dëshironi të keni marrëdhënie seksuale, gjë që ndodh shpesh te njerëzit me depresion.

Mundohuni të mos kaloni kohën vetëm çdo ditë. Bëni përkjekje që të takoheni me shoqe/shokë apo të takoheni me nëna tjera. Infermjerja e juaj e shëndetit mund të ju tregojë për grupet lokale ku mund të njoftoheni me femra të tjera. Ndonjëhere mund të ketë grupe ku japin përkrahje të çilat mund të ju ndihmojnë shumë. Poashtu ka edhe anëtarë nga organizatat vullnetare të çilt mund të ju ofrojnë përkrahje praktike dhe emoçionale (Shikoni adresat në fund të kësaj fletushke).

Çdoherëpranoni ofertat për ndihmë praktike. Mos të ju vjen keq të kërkoni ndihmë apo të ndiheni keq për ta pranuar ndihmën. Gratë të çilat përjetojnë depresion të rëndë është e mundur se kanë të drejtë për ndihmë me mbikëqyrje të fëmijve dhe punë shtëpiake.

Mos u mundoni të bëheni amvise e përsosur. Nuk është me rëndësi a e keni shtëpinë e pastër apo të papastër. Bëni sa më pak punë që është e mundur.

Pushoni sa më shumë sepse lodhja e keqëson depresionin.

Hani ushqim të shëndoshë.

Gjeni kohë për vetën. Kjo mund të jetë joreale por nëse p.sh. kaloni një kohë të gjatë në vaskë, bëni shetitje të shpejtë apo vetëm nëse e lexoni një revistë për gjysmë ore ju ndihmon të qetësoheni.

Ushtrimet fizike posaqrisht janë shumë të dobishme.

Çka mund mund të bëjë tjetër?

Ndoshta mund të jetë vështirë të bëni këto ndryshime për shkak se depresioni ndikon në mënyrën si mendojmë, ndjenjat tona dhe mënyrën se si sillemi. Mënyrat në vijim mund të ju ndihmojnë të i tejkaloni mendimet, sjelljet dhe ndjenjat depresive.

Megjithatë, nëse ju keni nevojë më shumë ndihmë, kërkoni ndihmë nga mjeku juaj apo infermjerja e shëndetit. Siq i përmendem më lartë ekzistojnë edhe tretmane të tjera që mund të ju ndihmojnë.

Nëse keni ndjenja të depresionit dhe mendoni të lendoni veten apo fëmiun tuaj ju duhet ta vizitoni mjekun sa më shpejt. Mos harroni që tretmanet për depresion post-natal ndihmojnë shumë dhe shumiça e njerëzve shërohen shpejt./Botapress.info/

Menu Title