[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Vendimet që mori Albin Kurti për reciprocitet ndaj Serbisë ishin të qeverisë Haradinaj (Dokument}Botapress, 31 Maj – Taksa 100 për qind e vendosur në nëntor të viti 2018, për produktet serbe dhe boshnjake nga qeveria Haradinaj, u largua më 31 mars për tu zëvendësuar me reciprocitet nga Qeveria Kurti.
Të shtunën mbrëma Qeveria në detyrë e Republikës së Kosovës vendosi disa masa të reja që do nisnin të zbatoheshin nw reciprocitetin me Serbinë, por këtu nuk kishte asgjë të re. Masat që ndërmori Kurti në mbledhjen e 37-të të Qeverisë ishin të njëjta me ato që qeveria Haradinaj kishte marr në vitin 2018, raporton lajmi.net.
Në vendimin e mbrëmshëm thuhet se në marrëdhëniet tregtare me Serbinë, ndalohen dokumentet për produktet bujqësore dhe industriale që përdorin emra të vendeve që përmbajnë elemente të tjera në kundërshtim me Kushtetutën e Republikës së Kosovës, emrat e vendeve në Republikën e Kosovës, por pa emërtimin e shtetit, që nuk i referohen me Republika e Kosovës dhe përmbajnë çfarëdo elementi që mohon pavarësinë dhe sovranitetin e Republikës së Kosovës, përcjell lajmi.net.

“Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë obligohet të përdorë stemën dhe emrin Republika e Kosovës në certifikatat fitosanitare dhe veterinare, ndërsa operatorët ekonomik nga Serbia duhet të pajisen me leje hyrëse për secilin automjet të transportit të mallrave që hyn në Republikën e Kosovës nga Zyra Ndërlidhëse e Republikës së Kosovës në Serbi.

Ndërsa në vendimin e datës 21.11.2018, në të cilin u vendos taksa 100% për produktet serbe, në pikën 3 dhe 4 parasheh një sërë masash reciprociteti për të cilat obligohet Dogana, Inspektorati i Tregut dhe Inspektoratet Komunale, që të obligojnë të gjithë operatorët ekonomik t’i largojne të gjitha produktet të cilat në etiketën apo deklaracionon e tyre kanë përmbajtjen e: Importues/Distributor/Përfaqësues/Prodhues/apo edhe ndryshe, për dhe në “Kosovë e Metohi”, “Kosovo Unmik””Kosova 1244”, “Kosovo Rezoluta 1244, sikurse edhe ato në të cilat përdorin vetëm emrat e qyteteve pa emrin e shtetit apo edhe çdo emërim tjetër në kundërshtim me emërtimin kushtetues të Republikës së Kosovës”.
Pas parasysh dy vendimet e përmendura shihet se Qeveria Kurti nuk ka ndërmarr asnjë masë shtesë për “reciprocitet” ndaj importuesit më të madh në Kosovë, Serbisë.

Menu Title