[responsive-menu menu="logged-in-menu"]

Reperi Genc Prelvukaj tregon si u asimiluan shqiptarët e Maqedonisë së sotme në torbeshë, goranë e bullgarë! 

Reperi i njohur kosovar Genc Prelvukaj është marrë me historinë e asimilimit të shqiptarëve të Maqedonisë së Veriut të besimit muslimanë e ortodoks. Sipas Prelvukajt kjo ka ndodhë për shkak se ndjenja etnike e këtyre shqiptarëve që ishin të besimit musliman e ortodoks por që flisnin bullgarisht e deklaroheshin shqiptarë apo që i takonin besimit ortodoks që komunikonin në shqipt por që deklaroheshin bullgarë, shkruan Botapress.
Për më shumë ja postimi i Genc Prelvukajt në Facebook:

Në fillim të shekullit të njëzetë, në Maqedoninë e sotme të Veriut kishte fshatra muslimane që flisnin bullgarisht por deklaroheshin shqiptarë dhe fshatra ortodokse që komunikonin në shqip veçse ndjeheshin bullgarë.
Me kalimin e kohës, të parët u përfunduan si torbeshë dhe goranë, ndërsa të dytët u asimiluan në sllavë. Tregues i qartë se sa e rrezikshme është kur ndjenja etnike spostohet karshi ndjenjave tjera.

 

 

 

Menu Title